Overzicht

Master Barista Program Leerjaar 1 (inclusief 7 SCA trainingen)

Algemeen

Na het afronden van ons premium opleidingstraject Master Barista Program ben je niet zomaar een barista, maar een Master Barista! In twaalf cursusdagen verspreid over een jaar leer je alle facetten van koffie en het vak van Barista. Als je je examens met goed gevolg aflegt heb je het SVH erkende diploma Master Barista behaald. Het SVH diploma staat op veel plaatsen hoog aangeschreven. Veel van onze cursisten werken op dit moment in de professionele koffie-industrie. Naast je diploma kun je maar liefst 7 (internationale) SCA certificaten behalen!

Tijdens cursusdagen worden theorie, praktijk en proeven afgewisseld. Samengevat leer je het volgende:

Theorie 

  • De geschiedenis van koffie.
  • Waar en hoe koffie groeit en de verschillen in smaak.
  • Het proces van rijpe bes tot koffieboon.
  • De verschillende soorten koffies op de menukaart.
  • De parameters voor het zetten van de lekkerste koffie.
  • De verschillende zetmethoden.

Praktijk 

  • Smaaktraining; je neus en tong spelen de hoofdrol.
  • Baristatechnieken; oefenen, oefenen en nog eens oefenen.
  • Cupping.           
  • Roosteren.
  • Grinding & brewing.

Lees hieronder verder voor de beschrijving van de opleiding per dag.

En ook nog 

  • Beschikking over alle trainingsmaterialen en -tools op locatie.
  • Je krijgt een handige reader.
  • Een lunch is inbegrepen.
  • Véél praktijk, want oefenen is de beste manier van leren.
  • Mogelijkheid om mee te gaan op koffiereis naar een land van oorsprong.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Extra oefentijd nodig? Kom dan op trainingsdagen om 8.00 uur op je locatie om alvast aan de slag te gaan met de espressomachines. Meld dit wel even van te voren bij je trainer of bij ITC Academy.

Data

Den Haag: Startdatum: 03 april 2018 (dinsdag)
Alle lesdata: 
03 april 2018, 15 mei, 05 juni, 03 juli, 11 september, 09 oktober, 06 november, 04 december, 08 januari 2019, 05 februari, 05 maart, 02 april 2019

Zeewolde: Startdatum: 27 september 2018 (donderdag)
Alle lesdata:
27 september 2018, 01 november, 29 november, 10 januari 2019, 07 februari, 07 maart, 11 april, 09 mei, 13 juni, 04 juli, 05 september en 03 oktober 2019.

Doelgroep

Barista’s, horeca-ondernemers of medewerkers, koffie inkopers, koffieverkopers, koffiebranders, koffieliefhebbers/particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.

Vooropleiding

Voor deze opleiding heb je in principe geen vooropleiding nodig. Wanneer je nog erg weinig kennis over koffie hebt, kunnen we de training SCA Coffee Introduction aanraden.

Lesuren

12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand

Lestijden

10.00 - 17.00 uur

Studiebelasting

Naast de lesuren zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt aan studiebelasting op jaarbasis (bestuderen stof en praktijkopdrachten)

Investering

€ 2.347,00 exclusief BTW
Inclusief materialen, readers en lunch

Gemiste dagen kunnen in een andere groep ingehaald worden.

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 240,00 (excl. BTW) te betalen. Je ontvangt vanaf de start van de opleiding maandelijks een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door. Gemiste lessen kunnen wel ingehaald worden.

SCA-Certificaten
Je bepaalt zelf op welk niveau je eindigt. Bijvoorbeeld door het aantal uren dat je tussen de lesdagen in oefent. Wat je doel ook is, wij leiden je op tot professional!

CertificaatTarief (excl. BTW)Tarief SCA-lid (excl. BTW)
SCA Barista Skills Foundation€ 60,00
SCA Barista Skills Intermediate€ 180,00€ 100,00
SCA Barista Skills Professional€ 270,00*€ 180,00
SCA Brewing Foundation€ 60,00
SCA Roasting€ 60,00
SCA Green Coffee€ 60,00
SCA Coffee Introduction€ 60,00

*afhankelijk van het niveau tijdens je presentatie op de laatste dag

Als lid van de SCA ontvang je korting op het certificaat voor Intermediate en Professional trainingen. Lid worden van de SCA kan hier: https://sca.coffee/membership/. Geef je lidmaatschap alsjeblieft op bij inschrijving.

Toetsing

Je begint iedere nieuwe lesdag met een theoretische toets over de stof van de voorgaande dag. Daarnaast krijg je iedere lesdag een praktijkopdracht mee naar huis. Op deze manier leer je stap voor stap koffie te onderscheiden op soort en kwaliteit. Het leerjaar wordt afgesloten met een eindopdracht.

Programma per dag

Dag 1

SVH/ITCA Sensory Foundation

Deze dag staat in het teken van smaak en dus het trainen van je neus en tong. Onmisbare zintuigen bij het proeven en beoordelen van koffie.

Je leert…

  • hoe je lichaam werkt als het gaat om ruiken en proeven;
  • hoe je koffie proeft en beoordeelt;
  • het hele smaakpalet van koffie en hoe deze te beschrijven;
  • cuppen als een professional. Ontdek het ware karakter van koffie: je beoordeelt de kwaliteit en spoort ongewenste afwijkingen op.

Om je referentiekader voor smaak te ontwikkelen en omdat cuppen niet iets is wat je van vandaag op morgen leert, herhalen we de cuppingsessies regelmatig tijdens andere lesdagen.

Dag 2

SCA Barista Skills Foundation 

Op dag 2, 9 en 11 komen alle aspecten van het Barista-vak aan bod. Na het succesvol afleggen van de examens voor deze dagen heb je je SCA Barista Skills Foundation, Intermediate én Professional diploma behaald.

Je leert…

  • hoe je een koffiemolen afstelt;
  • wat de invloed van watertemperatuur is op de smaak;
  • wat de invloed van verschillende drukprofielen op smaak is;
  • hoe je schoon en hygiënisch werkt;
  • de technieken voor het bereiden van een goede espresso;
  • het opschuimen van melk;
  • wat de optimale barindeling is;
  • over de invloed van roasting op de smaak van de koffie;
  • het financiële plaatje kennen.

Om je alle fijne kneepjes van het vak eigen te maken is oefenen key. Reken dus op veel koffie maken en proeven. Dat geldt trouwens ook voor alle opvolgende lesdagen.

Dag 3

SCA Green Coffee Foundation

Het levensverhaal van koffie staat vandaag centraal. Waar komt dat goddelijke zwarte goedje nu eigenlijk vandaan?

Je leert…

  • hoe en waar koffie groeit;
  • de verschillende methodes waarop je de koffieboon uit de rode bes haalt;
  • het hele proces dat een koffieboon doorloopt: van struik tot in je koffiemolen;
  • het vochtgehalte en de hardheid van de boon meten;
  • hoe je de screensize van de groene koffieboon bepaalt.

Aan de hand van foto’s en filmpjes visualiseren we het hele proces voor je. Ook proeven we op deze dag veel verschillende bewerkingsmethoden, variëteiten en kwaliteiten van koffie.

Dag 4

SVH/ITCA Coffee Around the World Foundation

We zijn nog niet uitgepraat over de koffiebes. Vandaag nemen we je mee naar Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Er is geen betere manier om de verschillen tussen deze werelddelen te ervaren dan door zelf te proeven. We cuppen dus veel koffies uit diverse landen en bewerkingsmethoden.

Je leert…

  • welke koffie uit welke werelddelen komt;
  • hoe koffie groeit in de diverse landen;
  • over de smaak- en prijsverschillen van de diverse koffiesoorten.
 
Dag 5

SCA Barista Skills Intermediate – part 1

Er staan tegenwoordig zoveel koffievariaties op de menukaart. Op deze dag lopen we ze allemaal met je door. Ook gaan we aan de slag met je signature drink voor je eindpresentatie.  Omdat het oog ook wat wil, komt vandaag ook Latte Art aan bod.

Je leert…

  • verschillende koffievariaties maken, zoals Latte Macchiato;
  • de basisvaardigheden van Latte Art;
  • de tips en trucs van het schenken van figuren (appel, hart, tulp, blaadje, rosetta), gevorderde opschuimtechnieken en Free Pour Latte Art;
  • fouten herkennen en oplossen (bijv. houding collega, zettechnieken, grinding, controleermomenten, stationmanagement).
Dag 6

SVH/ITCA Slow Coffee

Slow Coffee is hip en mag zeker niet ontbreken in je opleiding tot Barista. Reken vandaag op veel koffiezetten en weinig theorie. Want we kiezen een koffie en gaan deze op tien verschillende manieren zetten! We gaan onder andere aan de slag met de Chemex, Hario V60, Syphon, Aeropress, French Press, Clever Dripper, Kalita, cold brew en cold drip.

Je leert…

  • over de diverse Slow Coffee zetmethoden en materialen;
  • welke koffiesoorten te gebruiken;
  • hoe Slow Coffee andere smaken naar boven brengt;
  • welke invloed maalfijnheid en extractietijd op de smaak hebben. 
 
Dag 7

SCA Brewing Foundation

Achter het perfecte kopje koffie gaat veel techniek schuil. Vandaag ontrafelen we die volledig zodat ook jij straks een heerlijke koffie kan voorschotelen aan je gasten.

Je leert…

  • hoeveel oplosbare stoffen we onttrekken aan gemalen koffie;
  • hoe je de mooiste smaken uit een koffie krijgt;
  • wat een Brew Chart is en hoe deze te interpreteren;
  • hoe je een refracto- en pH meter gebruikt.
 
Dag 8

SCA Roasting Foundation

Vandaag ga je zelf koffiebonen branden en daarna ook proeven.

Je leert…

  • hoe je koffie brandt;
  • wat de invloed van het roosterproces is op de smaak;
  • waarom er zoveel smaak verloren gaat wanneer je koffie donker brandt;
  • wat er gebeurt aan de binnenkant van de koffieboon;
  • smaken onderscheiden van geroosterde koffiebonen.
 
Dag 9

SCA Barista Skills Intermediate – Part 2

Inmiddels beheers je de technieken volledig. Vandaag blijven de thermometers en timers in de la en vertrouwen we op onze tong en neus. Smaak is het sleutelwoord.

Je leert…

  • wat er gebeurt wanneer je meer koffie gaat doseren;
  • hoe je beste kunt sturen op smaak om zo de mooiste aroma’s uit een koffie te halen;
  • over het ontstaan van Irish, Spanish en French coffee;
  • hoe bovengenoemde koffies te bereiden.
 
Dag 10

SVH/ITCA Tea Foundation

Thee in een koffie-opleiding? Jazeker, want als Barista zul je in de praktijk ook regelmatig thee serveren. En dan wil je vast wel weten hoe je dat op de beste manier doet!

Je leert…

  • over het hele theeproces; van blad tot kop;
  • hoe je op een snelle én goede manier de perfecte thee serveert;
  • de verschillen in theesoorten en landen.

Reken op veel thee zien, ruiken, zetten én vooral proeven!

Dag 11

SCA Barista Skills Professional

Vandaag gaan we next-level met je Barista Skills! Niet alleen kijken we naar hoe omgevingsfactoren de versheid van koffie beïnvloeden, we duiken ook in het hygiëne protocol.

Je leert… 

  • hoe cafeïne aan koffie wordt onttrokken;
  • fouten herkennen in dosering en aanstamptechnieken bij andere Barista’s;
  • de relatie tussen koffiehoeveelheid en watertemperatuur;
  • over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van espressomachines;
  • extractie meten en fouten herkennen;
  • over de verschillende behandelingstechnieken van melk en de invloed hiervan op smaak;
  • een Barista menu ontwerpen én de kostprijzen berekenen;
  • hoe je HACCP toepast;
  • het water op de juiste manier filteren;
  • de kostprijs van koffie berekenen op basis van ingrediënten;
  • leveranciers selecteren. 
 
Dag 12

Eindpresentaties

Tijd om de puntjes op de i te zetten! We kijken naar de score sheets van de Barista Kampioenschappen en de verrichtingen van de kampioenen om onze technieken te perfectioneren. Met deze technieken leren we het mooiste in koffie naar boven te halen.

Vandaag gebruik je alle kennis en kunde die je in het afgelopen jaar vergaard hebt.
Je doet een run zoals bij de wereldkampioenschappen. Je klasgenoten en trainer beoordelen je op creativiteit, techniek, smaak en kennis. Wees gerust, tijdens je leerjaar doe je een proefexamen en werk je uiteraard naar deze dag toe.

Locaties

DEN HAAG

International Tea & Coffee Academy
Saturnusstraat 60
2516 AH Den Haag
T. 06 12 80 25 93

ZEEWOLDE

International Tea & Coffee Academy
Gildenveld 8
3892 DG Zeewolde
T. 06 12 80 25 93

Cursus Lesdagen Datum Tijd Plaats Prijs ex btw
ex certificaat
Master Barista Program Leerjaar 1 (inclusief 7 SCA trainingen) 12 27-09-2018 10:00–17:00 Zeewolde € 2.347,00 Aanmelden