Overzicht

Summerschool 2017: SCA Barista Skills Foundation & Intermediate, SCA Coffee Introduction

SCA Barista Foundation en Intermediate, SCA Coffee Introduction

Wil je deze zomer naast lekker in de zon liggen nog iets leuks en leerzaams doen? Dat kan! Deze zomer bieden we een aantal meerdaagse cursussen aan waarin je de unieke kans krijgt om binnen drie dagen drie SCA certificaten kunt behalen.

SCA Barista Foundation en Intermediate, SCA Coffee Introduction

DUUR

Drie lesdagen van 7 uur. De trainingen starten om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

DATA

Dinsdag 15 augustus, woensdag 16 augustus en donderdag 17 augustus 2017.

VOOROPLEIDING

Deze training is ontwikkeld om de benodigde vaardigheden van een barista te introduceren aan mensen die nog geen barista trainingen gevolgd hebben. Omdat we in kleine groepen werken krijg je tijdens de training veel tijd achter de espressomachine. 

KOSTEN

Training: € 555,00 exclusief BTW (inclusief reader en lunch) 

Certificaten:
€ 60,00 voor het certificaat SCA Coffee Introduction
€ 60,00 voor het certificaat SCA Barista Skills Foundation
€ 180,00 voor het certificaat SCA Barista Skills Intermediate

Deze tarieven zijn exclusief BTW.

LEERMIDDELEN

Omdat we kleine groepen hebben is er voldoende tijd om te oefenen voor je examen! Aan het einde van iedere lesdag is er een vragenuurtje. Je kunt de vragen die je hebt over de theorie of praktijk dan op onze trainer afvuren. Mocht het je onverhoopt toch niet lukken om het examen te halen dan kun je kosteloos herexamen doen!

DOELGROEP

Koffiebranders, koffie-inkopers, koffieverkopers, medewerkers bediening, particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.

Deze training is ontwikkeld om de basis vaardigheden van een barista te introduceren aan mensen die nog geen barista trainingen gevolgd hebben.

TOETSING

Het SCA Barista Skills Foundation, Intermediate en Coffee Introduction examen wordt aan het einde van lesdag drie afgenomen.

Het examen, dat ongeveer 2,5 uur duurt, bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte.

PRAKTISCH

In de praktijk zien we de cursisten de avonden tijdens hun summerschool gebruiken om de theorie te leren. Dit kan natuurlijk thuis maar wanneer je wat verder weg woont kan een hotel of bed & breakfast heel praktisch zijn. We helpen je graag om geschikte accommodatie te vinden.

Programma

 

SCA(E) Coffee Introduction

Waar komt koffie vandaan? Wat is Specialty Coffee? Weet jij het verschil tussen een Arabica en een Robusta? Welke verschillende zetmethodes kennen we? En hoe passen we ze toe?

De training SCA(E) Coffee Introduction vormt een theoretische basis waarbij een aantal verschillende zetmethodes worden belicht waaronder espresso, filterkoffie, aeropress en cafetière. Natuurlijk gaan we ook in de praktijk cuppen. Plus een espresso, een filterkoffie en een aeropresso koffie zetten!

Inhoud
  • Geschiedenis van koffie: Waar is koffie ontdekt en hoe is koffie in Europa terechtgekomen?
  • Specialty Coffee: Wat is Specialty Coffee?
  • De koffieboon: Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta? Hoe wordt de koffiebes bewerkt?
  • Roosteren: Wat zijn de basisbeginselen van het roosteren van koffie? Wat is het effect van het roosteren op smaak?
  • Cupping: Wat is cupping? Hoe gaan we te werk als we cuppen? Hoe omschrijven we smaak?
  • Zetmethodes: Welke verschillende zetmethodes kennen we? Hoe passen we ze toe? Ofwel lekker veel praktijk!

SCA(E) Barista Skills Foundation

Weet jij het verschil tussen een Arabica en een Robusta? En waarom het gebruik van verse bonen belangrijk is? Hoe zet je een espresso? En hoe schuim je melk op? Hoe bewaar je koffie?

In de training SCA(E) Barista Skills Foundation leren we de verschillen in koffiebonen en het belang van de versheid van bonen. We leren uit welke stappen het zetten van een espresso bestaat en we leren het verschil herkennen tussen zuur, bitter, sterk en slap. We kijken ook naar hygiëne op de werkplek. Het is een dag met achtergrondkennis, maar vooral ook veel oefenen en spelen met koffie!

Inhoud
  • Koffiebonen: Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta? Waarom zijn verse bonen belangrijk? Hoe bewaren we koffie?
  • Malen, doseren en tamping: We leren spelen met en herkennen van zuur, bitter, sterk en slap. Waarom moet je deze verschillen kunnen onderscheiden?
  • Brewing en Extraction: Hoe zet je een espresso? Uit welke stappen bestaat het zetten van een espresso? Hoe herken je overextractie en onderextractie? En hoe los je dit op?
  • Melk opschuimtechnieken: Waarom is verse melk belangrijk? Hoe schuim je melk op? Hoe maak je een cappuccino en een caffé latte?
  • Hygiëne, gezondheid en veiligheid: Wat vindt de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) belangrijk? Hoe werk je hygiënisch op de werkplek en hoe houd je de werkplek schoon?
  • Schoonmaak en machineonderhoud: Hoe houd je de espressomachine schoon? Wat gebeurt er als je de machine niet regelmatig schoonmaakt?

SCA(E) Barista Skills Intermediate

Wat bepaalt smaak? Hoe zit het met de maalfijnheid en hoe kan ik snel en efficiënt werken?

In de training SCA(E) Barista Skills Intermediate leren we over de invloed van oorsprong, bewerkingsmethode en variëteit van de koffieboon. We kijken naar het effect op smaak van lager en hoger doseren en de invloed van doorlooptijd op smaak. We vinden uit waarom melk schuimt, maar waarom soms juist weer niet. We maken verschillende koffie’s van het barista menu en nemen de eerste stap naar inzicht in de financiën.

Inhoud
  • Koffiebonen: Wat bepaalt smaak? Welke invloed hebben oorsprong, bewerkingsmethode en variëteit van de koffiebonen?
  • Werkplek Management: Hoe richt je je werkplek zo in dat je snel en efficiënt kan werken?
  • Malen, doseren en tamping: Wat zijn de voor- en nadelen van ‘on-demand’ malen? Hoe doe je micro aanpassingen aan de maalfijnheid? Wat is het effect van lager en hoger doseren op smaak?
  • Brewing en Extraction: Wat is de invloed van doorlooptijd op smaak? Hoe bereik je een balans tussen zuur en bitter?
  • Melk opschuimtechnieken: Wat maakt dat melk schuimt? Hoe schuim je andere melksoorten dan koemelk op? Waarom schuimt melk soms niet?
  • Barista menu: Hoe maak je een espresso, een macchiato, americano, cappuccino, latte en flat white? Hoe maak je, bij een bestelling van meerdere drankjes, deze drankjes op efficiënte wijze? Wat maak je het eerst? Wat het laatst?
  • Hygiëne, gezondheid en veiligheid: Hoe voorkom je kruisbesmetting? Wat zijn de gezondheidsrisico’s bij het maken van koffie?
  • Gastbehandeling: Wat is het belang van goede lichamelijke hygiëne? Wat houdt gastbehandeling in?
  • Schoonmaak en machineonderhoud: Hoe maak ik de espressomachine en de molen schoon? Wat zijn de effecten op het functioneren van de espressomachine als je dit niet (goed) doet?
  • Inzicht in financiën: Bewustwording van de kosten die komen kijken bij het maken van koffie.

Locaties

DEN HAAG

International Tea & Coffee Academy
Saturnusstraat 60
2516 AH Den Haag
T. 06 12 80 25 93

ZEEWOLDE

International Tea & Coffee Academy
Gildenveld 8
3892 DG Zeewolde
T. 06 12 80 25 93

Cursus Datum Tijd Plaats Prijs ex btw
ex certificaat
Summerschool 2017: SCA Barista Skills Foundation & Intermediate, SCA Coffee Introduction 15-08-2017 10:00–17:00 Den Haag € 555,00 Aanmelden