Hou contact!

GRATIS kennis, trends, tips en nieuws.Geen spam, alleen boeiende verhalen om van te leren.

Mijn week bij de Renegade Tea Farmers in Georgië - een fotoverslag

27 augustus 2018

Door Deirdre Deprettere

Laatst bezocht ik de Renegade Tea Farmers van Renegade Tea Estate in Georgië. Ik volgde hun dagelijkse werkzaamheden, werkte met ze zij aan zij en noteerde hun verhalen.

Afkoelen van koffie

17 juli 2018

Door Richard Schukkink

Soms sta je voor een enorm dilemma. Je hebt je to-go cup gevuld met je favoriete koffie en je wilt hem zo lang mogelijk warm houden. Doe je de melk er nu eerst in of wacht je tot vlak voordat je de koffie gaat drinken? Op welke manier blijft hij het langst lekker heet?

‘Gewone’ thee is zo gek nog niet

15 juni 2018

Door Deirdre Deprettere

Achterin een pick-up truck rijden we over de plantages. In de ochtend is het licht zacht, de kleuren mild. Overdag, als de zon hoog staat, licht alles op. Het rood van de aarde kleurt dieprood en de theeblaadjes, zover als het oog reikt, schitteren in vele tinten groen.

Cowboys en cowgirls gezocht!

31 mei 2018

Door Deirdre Deprettere

Over het redden van de verbannen theeplantages in Georgië, thee-etende koeien en jouw naam op het hek!

De vloek die “koffieautomaat” heet

18 mei 2018

Door Richard Schukkink

Heb jij ook zo’n enorme hekel aan die koffieautomaat? Eén druk op de knop en ongeveer 25 seconden later heb je een espresso. Geen enkele koffiebeleving, geen vriendelijk woord van de barista, niets…

Thee als herinnering aan een vergeten leger

25 april 2018

Door Deirdre Deprettere

Ze zit op het bankje tegenover me op het lommerrijke terras voor haar huis. Binnen heeft ze een bescheiden museum ingericht over de geschiedenis van haar stam, de Lahu. Twee vastberaden ogen staren me vanuit haar ronde gezicht aan. Met haar rustige stem vertelt Yok haar verhaal.

Homemade Icetea

12 april 2018

Ice Tea is niet meer weg te denken uit de Nederlandse en Belgische horeca. Maar de allerlekkerste Ice Tea maak je zelf! De Belgische theeblogger Kelly Meeus en theesommelier Sofie Vercauteren verzamelden in hun boek Homemade Icetea 50 toffe icetearecepten die je makkelijk zelf thuis kunt maken.

FesTEAval 2018

6 april 2018

Op zondag 22 april is het weer zover, het enige festival dat helemaal in het teken staat van thee: FesTEAval in de Fabrique in Utrecht! Ook wij zijn uiteraard weer van de partij. Je vindt ons in de Smederij waar je de hele dag door thee kunt proeven en aan workshops mee kunt doen.

Koffiemelk

29 maart 2018

Door Richard Schukkink

Onlangs maakte ik mee dat een gast de espressobar waar ik zat uitgezet werd omdat hij om koffiemelk vroeg. Een bijzondere reactie van de eigenaar van een espressobar.

Innoveren als koffieboer

8 maart 2018

Door Richard Schukkink

In de meeste bedrijfstakken is het zo dat wanneer je niet continu innoveert je links en rechts ingehaald wordt door de concurrentie. Hoe werkt dit bij koffie?

Les 5: Indiase Chai thee maken

19 februari 2018

Charlotte Timmerman volgt het Theesommelier Traject Leerjaar 1. Iedere maand deelt ze wat ze leert over thee in haar blog. Deze maand komt Chai thee aan bod!

You rang M’lady?

1 februari 2018

Door Jozefien Muylle

India, het land bij uitstek waar je zintuigen op scherp staan, klaar om alle indrukken naar binnen te slurpen. Zelden nam ik op zo’n korte tijd zoveel kleurschakeringen waar als in deze grote Aziatische mogendheid.

Ecuador, het land van cacao

29 december 2017

We verkeren in een cacao crisis. Dat is niet nieuw, de kranten hebben er vol mee gestaan. In tegenstelling tot wat velen denken is er niet een tekort aan cacao, maar juist een overschot. Dit drukt de prijzen en de inkomens van boeren, met alle gevolgen van dien.

Terug naar de thee!

15 december 2017

En toen was het 17 september … En stond ik op luchthaven Brussel om afscheid te nemen van mijn man en zoontje. Bijna twee weken lang zou ik me aansluiten bij Origin Trips om me in India onder te dompelen in de thee. Voor mij was dit niet zo maar een reis maar een echte stage. Ik zou veel mensen ontmoeten die me kunnen helpen bij de vragen waar ik nog tegen aanloop en bij het verder opzetten van de plantage.

Thee(trends) uit Taiwan

10 november 2017

Het is zeven uur als ik aan het ontbijt zit en ik bekijk Facebook op mijn smartphone voor de laatste nieuwtjes. Tegenwoordig word ik door vriendinnen vaak getagd in berichten over thee. Mijn oog blijft hangen op een nogal opvallend bericht.

Een schakel in de keten

11 september 2017

Door Richard Schukkink

Op mijn vraag “welke koffie zit er in de molen?” krijg ik regelmatig van barista's en studenten te horen dat ze dat niet weten. Het antwoord luidt dan "deze bonen zaten er al in".

 

Deze vraag stel ik niet voor niets.

Een Nederlandse theeplantage

4 september 2017

Door Linda Rampen

Dit is voor mij het eerste seizoen dat ik als volwaardige Nederlandse theeplantage heb kunnen draaien! Mijn plantage is compleet met nursery, verschillende theetuinen en natuurlijk een productie- en proefruimte en daar ben ik reuzetrots op. In de komende blogs wil ik jullie graag meenemen op mijn reis. Vanaf het allereerste moment dat het idee in me op kwam om een plantage te starten tot de ideeën die ik heb voor de toekomst.

Thee: de basis les 3

5 juli 2017

Door Charlotte Timmerman

Heb je je weleens verdiept in de Chinese namen van thee? Het zal je dan vast zijn opgevallen dat deze op meerdere manieren geschreven kunnen worden. Een ander voorbeeld hiervan is de naam van de Chinese theeceremonie: Gong Fu Cha. Dit wordt ook wel geschreven als Kung Fu Cha. Nu valt dit verschil erg mee, maar je kunt je voorstellen dat het bij een aantal namen lastiger wordt om ze te herkennen.

Thee: de basis les 2

2 juni 2017

Door Charlotte Timmerman

Het is een regenachtige dag als ik voor de tweede lesdag vertrek naar de Caballero Fabriek in Den Haag. Toch doet dit mijn enthousiasme niet afnemen. Ik weet namelijk dat een aantal docenten van het Theesommelier Traject terug is van een prachtige reis door Yunnan (China).

 

 

 

Cacao

2 juni 2017

Door Richard Schukkink

Wat hebben Pickwick, DE en Verkade met elkaar gemeen? Precies, ze zijn betaalbaar en marktleider. En dat zijn ze niet voor niets. Ze maken een product waar wij van houden. Herkenbare producten die bovendien altijd hetzelfde smaken. Een ware kunst wanneer je je bedenkt dat deze bedrijven met natuurproducten werken die ieder jaar weer anders smaken.

Dutch Tea Festival 2017

12 mei 2017

Zondag 28 mei 2017 – 10.00 tot 17.00 – DeFabrique Utrecht

 

Het programm van de tweede editie van het Dutch Tea Festival is voller dan vol. Zien we je op 28 mei?

 

 

 

Thee: de basis les 1

6 mei 2017

Door Charlotte Timmerman

Met mijn gezicht hang ik boven de donkerrode, bijna zwarte vloeistof. Ik voel hoe de damp mijn huid streelt en doe mijn best om de geur zo goed mogelijk in me op te nemen. ‘’Bah, dit is echt geen thee!’’ Is de eerste gedachte die door mijn hoofd gaat. Ik ruik chemische stoffen en zie belletjes op het laagje water staan. Smakelijk ziet het er ook niet uit. Niet vergeleken met de pot thee daarnaast. Een mooie helderrode/oranje kleur, zonder belletjes en een aangename zachte geur. Dat belooft meer.

Van theeleut naar Theesommelier

22 april 2017

Door Charlotte Timmerman

Het is nog vroeg als ik opsta om mijn spullen te pakken en te vertrekken naar Den Haag. Vandaag is mijn eerste lesdag bij ITC Academy voor het Theesommelier Traject Jaar 1. Ik volg mijn eerste lesdag op zaterdag, tijdens een les Tea Foundation van Mariëlla Erkens. Ik ben erg nieuwsgierig en kan bijna niet wachten. Ik heb hier erg naar uitgekeken en vandaag mag ik dan eindelijk weer bezig zijn met mijn allergrootste passie: thee!

Dutch Tea Championship 2017

8 april 2017

Door Jozefien Muylle

Wat een schitterende, onvergetelijke ervaring.

Hoe kan het ook anders, gepassioneerde mensen samen brengen, geeft vonken.

Life after The Dutch Barista Championships

25 maart 2017

Door Dagmar Geerlings

Het 
is voorbij! Na maandenlang trainen, proeven en strak staan van de cafeïne, zitten de kampioenschappen er voor mij dit jaar op. Ik ben blij en trots op een 
top team, waarmee ik dit samen heb neergezet.

Zit er in de ene theesoort minder cafeïne dan in de andere theesoort?

11 maart 2017

Door Richard Schukkink

Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar deze vraag gedaan. Helaas blijkt het antwoord niet zo eenvoudig. Of er veel of weinig cafeïne in een theesoort zit, is van meerdere factoren afhankelijk.

Ongewassen koffie

26 februari 2017

Door Richard Schukkink

Wist je dat koffie eigenlijk niet meer is dan de pit van een vruchtje? Rijpe koffiebessen bevatten veel suiker en smaken dus zoet. Niet gek dat men in sommige landen het vruchtvlees van de bes droogt om er later heet water overheen te gieten voor een natuurlijke variant van Redbull. Het vruchtvlees is namelijk rijk aan cafeïne.

50 shades of Earl Grey

11 februari 2017

Door Richard Schukkink

De legende gaat dat Charles grey ‘de brenger’ is van Earl Grey thee. Een big thank you lijkt op zijn plaats, want Earl Grey is een van de meest gedronken theesoorten in het Westen. Maar weten we eigenlijk wat we drinken als we een kopje ‘earl’ bestellen?

Horecava 2017: Koffie, Thee & Cacao: van oogst tot bereiding

3 januari 2017

Het paviljoen Boon & Blad bestaat uit een kas waar de bezoeker in zes stappen wordt meegenomen in het hele proces van koffie: van het oogsten van de bes tot aan de presentatie en bereiding in de koffie & thee bar. International Tea & Coffee Academy verzorgt hier dagelijks meerdere workshops over koffie en thee.

Op ieder cuppingformulier staat de term ‘body’. Wat houdt die nu eigenlijk in?

23 december 2016

door Richard Schukkink

“Geef mij maar een koffie met een mooie volle body” hoor ik vaak van cursisten. Wanneer ik vervolgens vraag wat ze bedoelen met ‘body’, antwoorden ze meestal: “lekker sterk” of “koffie die lekker zoet en niet zuur is”. Toch is ‘body’ geen smaak, zoals zoet, zuur, bitter, zout en umami. Wat dan wel?

Horecava 2017

19 december 2016

Druk bezig met de voorbereidingen voor de Horecava 2017. In hal 12 geven we vier dagen lang workshops in onze eigen dependance, Boon & Blad. We houden je op de hoogte!

 

 

 

 

 

 

 

Zenuwen

3 november 2016

Door Dagmar Geerlings

De afgelopen weken heb ik jullie meegenomen in mijn voorbereidingen voor de Dutch Barista Championships (DBC). Inmiddels heb ik een fantastisch team bij elkaar verzameld, inclusief koffie. De tijd is nu om na te denken over mijn run en hoe ik die dag zelf het beste door kan komen.

 

Third Wave Coffee in Tokyo

15 oktober 2016

Door Deirdre Deprettere

Tokyo verrast je, verbluft je, neemt je mee terug in de tijd om je even later een kijkje in de toekomst te geven. Tokyo heeft alles wat je van een grote stad mag verwachten en meer. De bruisende stad is een mix van sushi en tempels, hello kitty en gothic meisjes.

 

Koffietour in Tokyo

15 oktober 2016

Door Deirdre Deprettere

Het is 12.00 uur in de middag en de zon staat hoog aan de hemel als de menigte zich als één grote massa door de populaire winkelstraat beweegt. Hier ligt één van Tokyo's populairste koffiebars.

Op avontuur naar de voorrondes van de Dutch Barista Championship 2017!

22 september 2016

Het vormen van een concept. Zoals beloofd neem ik jullie mee op avontuur naar de voorrondes van de DBC. Inmiddels zijn de inschrijvingen voor de kampioenschappen geopend en wordt het dus hoog tijd om een concept te ontwikkelen.

WORD JIJ DE DUTCH TEA CHAMPION 2017? BEREID JE VOOR!

9 september 2016

Het Dutch Tea Championship is het jaarlijks kampioenschap waar theeprofessionals en theeliefhebbers hun kennis en kunde op de proef stellen en het publiek laten kennismaken met de wondere wereld van thee. Het is meer dan een wedstrijd.

Een vrouwelijke Barista Kampioen!?

4 augustus 2016

Door Dagmar Geerlings

Net terug van de World Barista en Brewers Championships weet ik weer waarom ik graag in de koffie industrie werk. Een open community, waar iedereen elkaar helpt om samen het best mogelijke neer te zetten. Dit jaar zijn wij, als...

Oxidatie vs Fermentatie in thee

23 juni 2016

door Richard Schukkink

Wat is oxideren en wat is fermenteren? In de theeterminologie is het onderscheid niet altijd even duidelijk. Richard Schukkink onderwijst ons in het verschil.

Wat is groene thee?

9 mei 2016

door Richard Schukkink

Groene thee is thee van groene blaadjes die niet bruin of zwart gekleurd zijn. Zo simpel is het. Hoe je kunt voorkomen dat groene blaadjes bruin kleuren? 

Door de theeblaadjes na het plukken kort te verhitten voorkom je dat...

BREW RATIO

29 april 2016

door Richard Schukkink

Brew Ratio is de verhouding tussen de hoeveelheid gemalen droge koffie en de hoeveelheid water die je door de koffie laat lopen. Het principe is simpel: laat bij een espresso veel water door 18 gram koffie lopen en je krijgt een slappe bak.

Koffie- en theespots in Boedapest

7 maart 2016

door Richard Schukkink

Hongarije kent een lange koffiecultuur, die begon tijdens de bezetting door de Turken in de 16e eeuw. In de 18e eeuw waren er al meer dan 500 koffiehuizen in de stad. Boedapest kon zich in die tijd reeds meten met steden als Parijs en Wenen wanneer het ging om kunst, poëzie en koffie.

Wat is Cascara?

5 februari 2016

door Richard Schukkink

Poor man’s coffee of koffiebes-thee wordt cascara ook wel genoemd. Het is een infusie van de gedroogde schilletjes en vruchtvlees van de koffiebes.

Wat is zwarte thee?

18 januari 2016

door Richard Schukkink

Chinezen noemen onze zwarte thee rode thee, hong cha. Waarom? Zij benoemen de kleur van de thee in het kopje. Wij benoemen de kleur van de blaadjes.

Wat is koffie?

12 november 2015

door Richard Schukkink

Het mag dan niet het meest gedronken drankje ter wereld zijn, maar doordat er wereldwijd per dag twee en een kwart miljard kopjes koffie gedronken worden, is het na aardolie wel het economisch belangrijkste product ter wereld.

De temperatuur van theewater

7 september 2015

door Richard Schukkink

“Groene thee niet met kokend water opgieten want dan wordt hij bitter” hoor je steeds vaker. En terecht.

Koffie en thee in beweging

26 mei 2015

door Richard Schukkink

ITC Academy was ook dit jaar van de partij op The Amsterdam Coffee Festival. Wat een evenement! Boeiende stands, een leerzaam en speels programma in The Lab, goede koffie, thee en cacao en spannende wedstrijden.

ITC ACADEMY: REIZEN, LEREN, DELEN en een PRIJSVRAAG

8 januari 2015

door Richard Schukkink

Het jaar 2014 was een inspirerend jaar. We bezochten koffie- en theeplantages in Panama, India, Nepal en Taiwan. We leerden veel en deelden al evenveel met jullie.

ITC Academy: searching for knowledge to share

22 april 2014

door Richard Schukkink

Vernieuwde trainingen, studiereizen en consultancy op locatie.

ITC Academy: vertrouwd én vernieuwd

13 januari 2014

door Richard Schukkink

Nieuwe locatie en nieuwe website voor expertisecentrum koffie en thee.