Rózsavölgyi Masala

Hongaarse chocolade met masala kruiden (Chai)

Naam fabrikant: 

Rózsavölgyi

Oorsprong:

Budapest, Hongarije

Type:

Lang geconcheerde chocolade uit Venezuela, Bean to Bar 73% puur

Certificaten:

Deels biologisch (rietsuiker en cacaoboter)

Bijzonderheden:

Toevoeging van chai masala kruiden

Diversen:

Beeldschone verpakking. Ook de chocolade zelf ziet er prachtig uit. Niet alleen mooi van kleur en glanzend, maar met een ingewikkeld, traditioneel Hongaars patroon in de chocolade gestanst. De wikkel kun je loshalen van het doosje, waardoor je het doosje kunt hergebruiken voor bijvoorbeeld een cadeautje. Ook in zijn geheel een mooi cadeautje om te geven, zowel wat buitenkant als smaak betreft.

Info:

Kleine ambachtelijke chocoladefabriek in Budapest, Hongarije. Heeft verschillende prijzen in de wacht gesleept op internationale chocoladekampioenschappen. Ze combineren traditionele folklore patronen met moderne technieken, maar het blijft niet bij een aantrekkelijke verpakking, zoals helaas vaak wel het geval is. Hier maakt de verpakking de verwachting meer dan waard. 

Kleur - uiterlijk:

Rood bruin, glanzend. Delicate patronen 

Geur:

Vooral de chai kruiden en dan met name kruidnagel. Chocolade ruikt naar karamel, maar dat is nauwelijks door de overheersende geuren van de kruiden. De balans in de smaak is beter dan in de geur. Waar de kruidnagel overheerst in de geur, is hij in balans en op de achtergrond in de smaak.

Textuur:

De chocolade is vol en romig, zacht, fluwelig. De kruiden geven een korrelige smaak af, omdat ze niet tot poeder vermalen zijn, maar als zandkorreltjes in de mond voelbaar zijn.

Voordeel:

Er zijn echte specerijen gebruikt, geen aroma’s. Dat is duidelijk te ruiken, te proeven maar vooral te voelen. Nadeel: er zijn echte specerijen gebruikt, maar die zijn vrij grof gebleven, waardoor je een zanderig gevoel in de mond krijgt en je zelfs op de kruiden kunt bijten.

Smaak:

Complex, kruidig, vol. Chai, maar dan in vaste vorm en bovendien één van de beste chai’s die ik geproefd heb. Perfect in balans wat kruiden betreft. De chocolade geeft er een diepe dimensie aan, blijft overeind en voegt een zacht zuurtje toe en daarmee nog meer complexiteit. Verrukkelijk.

Waar te koop:

Chocolatl in Amsterdam, Chocolatl is de enige verkoper in Nederland. En via hun eigen webshop: www.rozsavolgyi.com

Prijs:

ca 5,95 

Conclusie:

Heerlijke chocolade, echt een cadeautje, om te zien en te proeven, om te geven en vooral om te krijgen. Winterse verwennerij die uitstekend past bij een orthodoxe Assam thee (tweede pluk) of een Ethiopische filterkoffie. Nadeel: de grofgemalen specerijen geven een zanderig gevoel in de mond.

 

Geschreven door:

Mariella Erkens