Golden Coffee Box

 

Panama Kotowa Espresso

Panama is een kleine speler in de koffiemarkt die vooral topkwaliteit Single Estate koffies produceert. Deze koffie, afkomstig van Kotowa Coffee Estate, is hierop geen uitzondering.

De plantage is bijna honderd jaar geleden aangeplant door Duncan MacInTyre en wordt nu door zijn kleinzoon Ricardo geleid. De naam Kotowa is afkomstig uit de taal die door de oorspronkelijke bevolking van het Ngobe Bugle gebied gesproken wordt en betekent Berg. Toepasselijk, want de plantage ligt op 1400 meter hoogte. 

Toen ik twee jaar geleden op de plantage was, kon ik met eigen ogen zien dat men alleen de rijpe bessen plukte. Dit maakt dat men zes tot zeven keer langs dezelfde struik moet. Wat je overigens  direct terug proeft in deze prachtige koffie.

Voor espresso is de koffie redelijk donker gebrand. Voor liefhebbers van een nog donkerder roast is er ook nog de dark roast variant. De redelijk donkere branding zorgt voor veel tonen van melkchocolade en caramel. Toch is er veel meer te ontdekken in deze koffie: tutti frutti, citrus en zelfs tonen van perzik (of zoals mijn dochter het verwoordde: Skittles!)

Een absolute aanrader! Hij is er ook in een lichte branding die bedoeld is voor filter. Maar voor mensen die niet bang zijn voor veel fruit in hun kopje geeft deze ook een prachtige espresso!