TAZA Chocolate

Mexicano Stoneground Guajillo Chili

Naam fabrikant:

Taza Chocolate

Oorsprong:

Somerville, Ma. Verenigde Staten

Type:

Steengemalen chocolade uit de  Dominicaanse Republiek Bean to Bar 50% puur

Certificaten:

Biologisch, fair trade

Bijzonderheden:

Zanderig, grofkorrelig, ruw. Ronde vorm, gemodelleerd naar de granieten maalsteen die ze gebruiken om hun cacaonibs te malen.

Diversen:

Het "Mexicano” in de naam slaat op de manier van verwerken: die is Mexicaans. Hoewel ze dat zo o.a. in het cacaogebied van Brazilië ook doen.

Info:

Amerikaanse chocoladefabriek sinds 2005, opgezet door Alex Whitmore na een bezoek aan Oaxaca, Mexico. Daar maken ze nog altijd chocolade volgens eeuwenoude Maya traditie. Je kunt er op de markt grote, kleverige bonken zien liggen bij bepaalde stalletjes waar ze ter plekke chocoladedrank van maken. Die is er in allerlei smaken door de toegevoegde kruiden en specerijen. Deze chocola komt het dichtst in de buurt bij de chocola zoals de Maya’s die maakten. Bij Taza maken ze hun maalstenen op traditionele Mexicaanse wijze, met de hand gehakt uit graniet. Ze kopen hun biologische bonen direct bij de boeren in, tegen eerlijke prijzen.

Hier kun je zien hoe dat in zijn werk gaat in hun fabriek: http://www.tazachocolate.com/pages/our-process

Twee schijfjes van 33,5 gr elk per verpakking. Ook verkrijgbaar in de smaken: Coffee 55%, Cinnamon 50%, Super dark 85%, Cacao puro 70%, Vanilla 50%, Salted Almond 40% en Chipotle chili 70%

Kleur:

Uiterlijk Rood bruin, glanzend. Aparte vorm: rond

Geur:

Donker gebrande karamel; cacao; blonde tabak, rozijnen Ruikt zwaarder dan hij smaakt. Op basis van de geur had ik een sterkere cacaosmaak verwacht. Verrassend fris en zoet van smaak. De chili komt niet in de geur voor.

Textuur:

Korrelig, zanderig, grof, ruw

Smaak:

Zoet, rijp fruit, vooral heel rijpe ananas, peer. Daarna overheerst de chilipeper Omdat de chili al snel overheerst, raakt de balans zoek. Subtielere toevoeging van chili had voor mooier, complexer resultaat gezorgd. Nu blaast de peper de meeste aroma’s weg.

Waar te koop:

Chocolatl in Amsterdam, Taza webshop En in andere winkels in Nederland. Verkoopadressen opvraagbaar bij taza.nl

 

Prijs

Ca 4,95

Conclusie:

Spannende chocolade, volkomen anders dan we gewend zijn door die korrelige structuur. De andere versies, op de Chipotle na, vind ik ook zo uit het vuistje lekker. De chilivarianten vind ik geschikter voor chocolademelk of om te verwerken in zoete of hartige gerechten.

 

Geschreven door:

Mariella Erkens