Naam:

Hojicha Asamiya 

Algemeen:

Hojicha is afkomstig uit Japan. Hoewel de kleur van deze thee anders doet vermoeden, is Hojicha een groene thee. De bruinverkleuring van het blad is ontstaan, doordat de thee na de productie wordt geroosterd. Het roosteren geeft deze thee een aangenaam aroma en extra ‘bite’. Bovendien zorgt het roosteren ervoor dat de thee minder cafeïne bevat.

Nu de herfst zijn intrede doet is dit de perfecte thee om nog even van de laatste zonnestralen te genieten, al dan niet onder een dekentje. Niet te zwaar, aangenaam in geur door het roosteraroma (een vleugje herfst!) en verwarmend in smaak.

Herkomst:

Japan

Klasse:

groene thee 

Hoogte:

onbekend 

Bewerking:

gestoomd en geroosterd 

Variëteit:

onbekend

Bodem:

onbekend

Gearomatiseerd:

nee

Oogst:

onbekend 

Certificaten:

geen

Zetadvies:

Persoonlijk zet ik deze hojicha het liefst met een kyusu, een traditionele Japanse theepot. Ik gebruik 4,5 gram thee op 150 ml water.  Als ik voldoende tijd heb, rooster ik de bladeren nog even kort. Dan is de smaak nog intenser. Daar zijn allerlei pannetjes en traditionele methoden voor, maar thuis doe je dat heel eenvoudig in een klein koekenpannetje met antiaanbaklaag. Verwarm de pan 1 minuut op hoog vuur, zodat deze goed warm is. Haal de pan van het vuur en strooi de thee erin. Schud herhaaldelijk om en ‘rooster’ boven laag vuur, terwijl je de thee in beweging houdt, voor 1 minuut. Terwijl ik dit doe, verwarm ik de kyusu voor met 95°C water (Spa Blauw). Als de thee geroosterd is, schud ik deze op een schaaltje (laat niet in de pan staan om aanbranden te voorkomen), schenk het water uit de kyusu (in de kop die je dadelijk wilt vullen, verwarmt deze ook nog  mooi even voor), vul de kyusu met de thee en 150 ml water van 95°C. Na 40 seconden schenk ik de eerste infusie uit in een voorverwarmde mok. Lekker genieten buiten in het najaarszonnetje met je handen er om heen! Een tweede infusie laat ik 50 seconden trekken met ook 95°C water. De smaken zijn dan iets minder intens, maar nog steeds een heerlijke kop thee. Voor de liefhebber kun je een derde keer proberen, om nog voldoende smaak aan het blad te onttrekken laat ik de thee dan 80 seconden trekken. 

Kleur / uiterlijk blad:

als de bladeren in de herfst: bruin/groen

Blad:

schakering van blad en takjes, mooi van kleur

Geur:

aangenaam roosteraroma, warm kruidig met hinten van nootmuskaat en kruidnagel

Smaak:

zoet en zilt (mineraal), denk aan salmiak.

Mondgevoel:

vol, licht romig

Andere namen:

geen 

Verkrijgbaar bij:

Hojicha Asamiya is verkrijgbaar bij Azumaya in Antwerpen – www.azumaya.eu voor € 12,00 per 70 gram.

 

GESCHREVEN DOOR:

Karlijn Dapper