07-01-2014 Single Estate Coffee Roasters


El Salvador
La Independencia

Emotionele mensen zullen onmiddellijk tranen in hun ogen krijgen wanneer ze deze koffie proeven. Ik ben nuchter en houd het dus bij feiten. Lekker. Erg lekker. Vergeet de nuchterheid: deze koffie uit Juayua in het departement Sonsonate, El Salvador is absoluut sensationeel!

Ken je het gevoel dat je direct op het vliegtuig wilt stappen als je een bepaalde koffie of thee proeft? Mijn eerste reactie was om op zoek te gaan naar foto’s van dit gebied. Wat maakt deze koffie zo mooi? Zijn het de 1500 meter hoogte, de vulkanische grond, de mix van Bourbon, Caturra en Hibrido San Francisco (Pacas) of zijn het de experimentele bewerkingsmethodes van de familie Las Cruces die deze koffie zo bijzonder maken?

Waarschijnlijk is het een samenspel van deze factoren. 

Laten we hierbij ook de rol van de brander niet vergeten. De koffie is niet donker gebrand maar net genoeg om de citrustonen wat naar achteren te dringen en de unieke aroma’s van bramen, frambozen en bosbessen de kans te geven zich te ontwikkelen. De sinaasappel citrustonen zorgen voor een mooie frisse tegenhanger; nootjes maken het geheel af. Opvallend is de mooie romige afdronk. Dit samenspel maakt hem niet alleen als espresso bijzonder maar ook in combinatie met melk gebeuren er mooie dingen. 

Zetadvies? Spelen met deze koffie is een ware ontdekkingstocht. Laat je dit spel dus door niemand afnemen!

Kindertijd ontgroeit en toch graag een zetadvies? Ga voor de spiegel staan en volg de instructies.

Watertemperatuur: 93°C, 20 gram koffie, 26-27 seconden extractietijd (waarvan 5 seconden pre infusie voor de mazzelaars die dit in kunnen stellen!)

Verkrijgbaar bij: www.singleestatecoffee.nl