07-01-2014 Pacari


Los R
íos

Bij proeven associeer je aroma’s in nieuwe producten altijd met smaken die je kent. Logisch: want associëren met aroma’s die je niet kent, wordt lastig.

Chocolade is redelijk nieuw voor me en daarom associeer ik smaken in chocolade graag met smaken in koffie en thee. Bij deze chocoladereep is dat zeer verrassend. Alsof je een hap uit een Ethiopië Sidamo neemt. Dezelfde fruitigheid die je in koffie uit deze streek vindt, zitten in deze reep. Wanneer je een stukje van de chocolade in je mond neemt, komen er steeds andere fruitsmaken naar boven. Van zwarte bessen gaat het over in frambozen om vervolgens afgewisseld te worden door rabarber. Al vind je die laatste niet echt terug in koffie uit de regio Sidamo. Juist de frisse zuren maken deze chocolade spannend en levendig.

Algemeen: Een chocolade uit de Ecuadoriaanse provincie Los Ríos van 72% Arriba Nacional. De cacao groeit in een hoger gelegen regenwoud en wordt  biologisch en fairtrade geproduceerd.

Pacari is opgezet door twee jonge Ecuadoriaanse ondernemers, Santiago Peralta en Carla Barboso. Zij zijn erin geslaagd om in Ecuador hoog kwalitatieve chocolade te maken van de oorspronkelijke Ecuadoriaanse cacaovariëteit: de Arriba Nacional.

Zij verhogen de kwaliteit van hun ingrediënten door nauwe samenwerking, begeleiding en training van kleine cacaoproducenten. De producenten die aan Pacari leveren besteden meer tijd en aandacht aan het gewas, produceren meer cacao van een veel hogere kwaliteit en verbeteren hun markt- en inkomenspositie.

Aromas: Prachtige tonen van bramen, rabarber, bloemen en frambozen. Daarnaast aroma’s die doen denken aan tabak, vanille en hooi. Vooral de levendige zuurgraad maakt deze chocolade zeer aantrekkelijk.

Textuur: Filmend, rond en zacht. Smelt mooi gelijkmatig.