Rohini Early First Flush Darjeeling 2015

 

Was het vorig jaar nog lang wachten op de regen: dit jaar heeft die niet zo lang op zich laten wachten. Zelden hadden we zo vroeg een First Flush uit Darjeeling.

Rohini is een theetuin met een veelbewogen geschiedenis. Voor de indochina oorlog was het met 1400 hectare een van de grootste theetuinen van Darjeeling. De meeste van deze planten moesten plaats maken voor een militair kamp. De tuin is 32 jaar gesloten geweest (van 1962-1994). Aanvankelijk werd er eerst 100 hectare aangeplant maar in de daarop volgende jaren werden er meer planten uitgezet. Tegenwoordig wordt er ieder jaar meer grond gereed gemaakt en plant men jaarlijks bijna 100.000 nieuwe planten aan. De laatste jaren is dit vooral de AV2 variëteit omdat deze cultivar de meeste zoetheid en volheid geeft zonder wrang en bitter te worden.

Wanneer je naar het droge blad kijkt valt direct op dat het om een groot en prachtig bewerkt blad gaat. Het rolproces moet zeer zorgvuldig plaats hebben gevonden want in het geïnfuseerde blad vinden we grote bladdelen terug.

Traditionele First Flush drinkers zullen wellicht wat teleurgesteld zijn want de heftige scherpe en wrange aroma’s ontbreken. Wat er dan wel in je kopje komt? Zoetheid van perzik en pruimen. Op de achtergrond is een klein pepertje aanwezig. En body? In grote mate! Om al dit moois extra op de voorgrond te krijgen is het raadzaam voorzichtig te zijn met de watertemperatuur: maximaal 90℃. Bij een dosering van 12 gram per liter en een trektijd van 2 minuten is ook een tweede infusie nog zeer de moeite waard!

Te koop bij: https://www.hotsoup.nl/rohini-early-ff-darjeeling-2017.html