Tie Guan Yin

Naam:

Tie Guan Yin, Anxi (Fujian - China)

Oorsprong:

Anxi Fujian - China

Type:

Oolong

Certificaten:

Ook verkrijgbaar als biologische variant.

Diversen:

Tie Guan Yin is verkrijgbaar in vele soorten en kwaliteiten. Medium geoxideerd zoals deze, maar ook 'aged', zwaarder geoxideerd en geroosterd. Deze laatste komen vooral uit Taiwan. Ook de moeite van het proberen waard.

Er worden voor deze oolong niet 3, maar 5 bladeren geplukt die tijdens de productie zorgvuldig worden gerold tot mooie groene balletjes. 

Kleur - uiterlijk:

De infusie is helder goudgeel van kleur.

geur:

De geur van Tie Guan Yin is onmiskenbaar, heerlijk fris en bloemig (orchidee). Van de geur van Tie Guan Yin krijg je een glimlach van op je gezicht. 

Textuur:

Mondgevoel: Bij de eerste infusie kun je nog wat astringentie ervaren, dat je mond een beetje samentrekt. Dat verdwijnt vanaf de tweede infusie volledig. Wat blijft is een rijk en zacht, bijna boterig mondgevoel wat lang blijft hangen.

Smaak:

Zoet, vleugje honing, grassig met een waanzinnig lange zoete nasmaak.

Zetadvies:

Zetmethode:          Deze mooie oolong vergt een zorgvuldige bereiding.
Bij voorkeur met een Gaiwan (Chinese bereidingsmethode).
Hoeveelheid water:200 ml
Hoeveelheid thee:6 gram 
Temperatuur:90℃
Wassen: aan te raden    
Trektijd:40sec. – 30sec. – 30sec. – 60sec.
Aantal infusies:minimaal 4 


BIJZONDERHEDEN:

Tie Guan Yin is een van de tien meest bekende theeën uit China. Sinds ons bezoek aan Anxi zit de geur van deze prachtige thee voor altijd in mijn geheugen. De geur is bijna bedwelmend en komt je al van verre tegemoet. Tie Guan Yin is een medium geoxideerde oolong (30-40% oxidatie) die medio april wordt geplukt. In slechts 3 weken tijd wordt de thee geoogst en geproduceerd. Het normale leven in de regio komt dan even tot stilstand en iedereen, jong en oud helpt mee. Er worden niet 3, maar 5 bladeren geplukt welke tijdens de productie zorgvuldig tot balletjes worden gerold. De steeltjes worden er, na de laatste droogfase, met de hand afgehaald. Tijdens het bereiden ontvouwen de bladeren zich langzaam in het warme water. Bereiden in glas zorgt dat je niets van dit mooie, rustgevend schouwspel mist. 

Tie Guan Yin betekent letterlijk Iron Goddess of Mercy, vernoemd naar de legende van de boeddhistische Godin van de Genade.  Deze legende vertelt het verhaal van een verwaarloosde tempel. Bij de tempel stond een ijzeren beeld van Guanyin. Elke dag kwam een arme theeboer, meneer Wei, op weg naar z’n theeplantage langs de tempel. Elke dag keek hij naar het beeld en zag de tempel verwaarlozen. Op een dag kon hij het niet langer aanzien en vond dat er iets moest gebeuren. Middelen om de tempel te repareren had hij als arme boer niet en daarom nam hij een bezem mee van thuis samen met wat wierook. Hij veegde de tempel schoon en stak de wierook aan ter ere van Guanyin. Hij bleef de tempel zo onderhouden. Op een nacht verscheen Guanyin in zijn droom. Ze vertelde Wei dat er in een grot achter de tempel een schat op hem wachtte als dank voor het onderhouden van de tempel. Deze schat moest hij delen met anderen. In de grot achter de tempel vond hij een scheut van een jonge theeplant. Hij plantte deze in zijn plantage en verzorgde het totdat het een mooie grote theeplant was geworden, waarvan de mooiste thee gemaakt kon worden. Wei deed wat Guanyin hem opgedragen had, hij nam stekjes van deze bijzondere theeplant en deelde ze met anderen. De thee afkomstig van deze plant vernoemde hij naar Guanyin en verkocht hij onder de naam ‘Tie Guan Yin’. Na die tijd werden meneer Wei en alle mensen met wie hij stekjes gedeeld had welvarend. De verwaarloosde tempel van GuanYin werd gerepareerd en werd een baken voor de regio.

Waar te koop:

Tea Lifestyle 

Prijs:

vanaf €5,50 (30 gram)

Conclusie:

Anxi Tie Guan Yin is een van China's tien beroemdste theesoorten. De mooie kleur van de infusie, de bedwelmende geur en de waanzinnig lange zoete nasmaak maken Anxi Tie Guan Yin een must try voor elke theeliefhebber!


GESCHREVEN DOOR:

Karlijn Dapper