Dusseldorf

Met z’n 587.000 inwoners een middelgrote Duitse stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen iets ten zuiden van het Ruhrgebied is misschien niet de meest opwindende stad van Duitsland maar heeft de laatste jaren een interessante theecultuur ontwikkeld.

Er staan drie tea lounges op het programma, allemaal op loopafstand van elkaar.

Na een autorit van zo’n twee uur vanuit midden Nederland, snakken we naar een kopje goede thee. We beproeven ons geluk bij Shu Yao. De website is veelbelovend met kreten zoals: “Einem ort, um die sorgen des alltags hinter sich zu lassen”.

Bij binnenkomst worden we vriendelijk begroet en merken we al snel dat dit inderdaad een prachtige plek is om even bij te komen: een trendy interieur met veel hoekjes om je even terug te trekken met een kopje thee. Op de theekaart staan zo’n 100 verschillende theesoorten. Van een “gewone” Earl Grey tot namen als Steinthal Darjeeling en Silver Needle.

Maar eens beginnen met een Silver Needle uit de Chinese provincie Fujian: een mooie witte thee bestaande uit de prachtige harige buds van de theestruik. Uniek want hij kan maar een paar dagen per jaar geplukt worden. De thee wordt geserveerd in een klein porseleinen theepotje met een glas waar precies de inhoud van dit potje ingaat. Zodra het glas leeg is wordt het potje opnieuw gevuld met water en de infusies die volgen zijn steeds verrassend anders: van licht zoet tot prachtige tonen van amandel.

De tweede thee is een Quilan Oolong uit China. De behoorlijk geoxideerde oolong met zoet roast aroma wordt ook geserveerd in een klein porseleinen theepotje met een glas.  Door de oxidatie zijn de meeste bloemige tonen verdwenen. Daarvoor in de plaats komen zoete bijna rokerige noten. De eerste infusie is wat hard en scherp maar de daarop volgende infusies zijn veel zoeter en aromatischer.

Voordat we voldaan naar buiten lopen toch nog maar een paar theesoorten meenemen. Want met het harde water in Dusseldorf smaakte de thee al goed, met zuiver zacht water moet het helemaal geweldig zijn!

Op een klein kwartier wandelafstand bevindt zich Shennong Tea waar we door eigenaar Justus Hopmann welkom worden geheten. Het is een beetje alsof je een theehuis in Taiwan binnenloopt: een sfeervolle omgeving met veel oosterse invloeden. Onder het toeziend oog van Boedha kunnen we een keuze maken uit zo’n 60 verschillende theesoorten. Niet vanaf een theekaart maar vanuit een kast waar de theesoorten in kleine blikjes staan zodat je de thee kunt zien en ruiken. We kiezen voor een Ali Shan Oolong uit Taiwan. Dit keer niet alleen een theepotje op tafel maar een echte Gong Fu Cha ceremonie. Nadat de thee “gewassen” is wordt de thee voor de eerste keer opgegoten. Na  een minuutje trekken wordt het Yixing theepotje leeg gegoten in de serveerkan en kunnen we onze kopjes vullen. De licht geoxideerde oolong is bloemig en fruitig en bijzonder fris van smaak. Goede thee in een prachtige ambiance!

Terwijl de donkere wolken zich boven Dusseldorf samenpakken, lopen we naar het laatste adres: T’s International.

Pas een paar maanden open maar het zit al behoorlijk vol met mensen. Op de kaart staat een Matcha: een Japanse poederthee. Een mooi product dat in Europa zelden goed bereid wordt. Nadat de Theesommelier de bestelling op heeft genomen trekt ze handschoenen aan en gaat aan het werk. Zacht water van 80℃ en vooral niet teveel: dat ziet er goed uit. Gelukkig blijkt het ook erg goed te smaken! Ook de Formosa Oolong die we later drinken smaakt prima.

Dusseldorf, eigenlijk een hele trendy stad op zo’n twee uur van de Randstad. Voor theeliefhebbers echt een aanrader!