La Fábrica Coffee Works and Cycle Cafe
Tekst en foto’s: Pieke Abelman

La Fábrica

In het middeleeuwse centrum van Girona (Catalonië, Spanje), verscholen aan het eind van een steegje, onder aan een typische Spaanse trap, ligt La Fábrica. De gevel is vrij anoniem, buiten staat een mooie oude fiets geparkeerd met een bord ernast waarop het logo van La Fabrica prijkt. Op de deur is de spreuk ‘Life is too short for bad coffee’ geschreven. Benieuwd loop ik naar binnen en word verrast door de inrichting. Het interieur doet de naam eer aan. De muren zijn onbewerkt, het plafond is hoog en er is slechts één raam. Al het leidingwerk is uitgevoerd in rood koper en is in strakke lijnen over de muur geleid. De strakke bar is afgewerkt met een zinken golfplaat. Midden in de ruimte staat één robuuste houten tafel met bankjes er aan. In een hoek staat , naast een showtafel met een Rocket R58 en een kleine 250 grams brander, nog een comfortabele bank met een salontafeltje. De decoratie bestaat uit, hoe kan het ook anders, koffiegear en wieler attributen. De decoratie en wanden zijn mooi uitgelicht waardoor een aangename warme gloed de hele ruimte verlicht. Er speelt een jazzy muziekje op de achtergrond en ik word omhelst door de aangename geur van verse koffie.

Amber Meier, eigenaresse, is in een vrolijk gesprek verwikkeld met een van haar gasten aan de grote tafel. Terwijl ik binnenloop wordt ik opgewekt begroet. Als ik me, bij de bar aangekomen, oriënteer op het menu begint ze in rap tempo in het Spaans tegen me te praten. Ik glimlach wat verlegen en beken haar dat ik geen Spaans spreek. ‘English?’ vraag ik haar. Opgelucht haalt ze adem ‘way better’ zegt ze. Lachend vertelt ze dat ze zich zojuist versprak in de grammatica en dat ze me had gevraagd wat ik met z’n allen wilde drinken. Haar Catalaans is nog niet perfect vervolgt ze, en ze was even bang geweest dat ze onwijs afging. Ze zijn onlangs gestart met gratis lessen Catalaans en Engels, vertelt ze enthousiast. ‘Anyway’ roept ze zichzelf tot de orde ‘You’re here for some coffee, what can I get you?’ Ik bestel een cappuccino. ‘Ik heb een mooie San José en een Ethiopië voor de espresso’ Ik vraag haar of de Ethiopië een natural is en bestel die. Haar ogen twinkelen vrolijk en ze zegt lichtelijk verbaasd ‘Hey, you know coffee, I like to call it our blueberry waffle!’ De meeste gasten moeten een beetje wennen aan het 3th wave concept van La Fabricá, aldus Amber. De eerste keer dat locals binnenkomen bestellen ze vaak een espresso met ijsklontjes en vijf suiker. ‘Zo maak je al die mooie smaken in onze koffie stuk’, verzucht ze terwijl ze een prachtige rosetta in mijn cappuccino schenkt. Ze geniet er van, vervolgt ze haar verhaal, om de gasten over te halen eerst te proeven voordat ze er vijf suiker in gooien. Om die reden hebben ze ook maar één suikerpot in de zaak. De mensen reageren erg enthousiast op de ontdekkingen die ze doen bij La Fabricá. ‘De enige klacht die ik geregeld krijg, is dat ze de koffie elders niet meer lekker vinden’ zegt Amber trots. 

Het concept van La Fabricá draait om de eenvoud; drie á vier soorten koffie die elk seizoen worden gewisseld. De koffie kopen ze in bij o.a. Falcon coffee, zo weten ze precies waar elke boon vandaan komt en weten ze zeker dat ze eerlijk verhandeld zijn. De bonen worden elke week vers gebrand door micro brander Niño Tussell van Tussel Tostadores in Granllers (tusselltostadores.com). Niño is ook relatief nieuw, ‘we groeien samen op in het vak, daardoor inspireren we elkaar en dat is echt tof’ aldus Amber. Het menu is overzichtelijk en compleet. Een paar espresso varianten, een mooie filterkoffie, thee, chai latte en warme chocolademelk. Er zijn cupcakes, pure bars en in het weekend serveren ze verse warme ‘cinnamon rolls’. Buiten het menu om bieden ze een aantal wisselende seizoensspecials zoals de verfrissende ‘espresso+tonic’.

La Fabricá is nu twee maanden open. Christian en zijn vrouw Amber hadden afgesproken dat ze alles rustig aan zouden gaan opbouwen. Haastige spoed is immers zelden goed. Het is echter zo’n succes dat ze nu toch een sprintje moeten trekken; ze zijn druk bezig met het plannen van de eerste verbouwing om te kunnen uitbreiden. Om hun openingstijden te kunnen verruimen zijn ze op zoek naar gemotiveerde medewerkers, zoals Levi. Levi is getraind door Christian en nu ‘de slowcoffee specialist’ vertelt Amber terwijl Levi, met trotse grijns en toepasselijk wielrennerspetje op, een mooie Inda pour-over staat te schenken.

Over Christian en Amber

Christian Meier (Sussex, Canada) en zijn vrouw Amber (Vancouver, Canada) zijn de drijvende kracht achter La Fábrica. Ze ontmoetten elkaar in Vancouver in een kleine koffiebar. Christian is wielrenner hij won meerdere grote prijzen waaronder de ronde van Catalonië (2013) en debuteerde in 2014 in de Tour de France. De liefde voor koffie begon voor Christian tijdens zijn eerste bezoek aan Stumptown, hij dronk hier de lekkerste cappuccino die hij ooit heeft geproefd. Sindsdien is hij bezig om die perfecte koffie te reproduceren. Voor Amber was haar baan in de kleine koffiebar in Vancouver de leukste baan ooit. Het contact met mensen en het bewust bezig zijn met eten en drinken maken haar gelukkig. Jaren geleden besloten ze daarom dat ze in ‘het leven na het wielrennen’ een espressobar of restaurant zouden gaan runnen. In de zomer van 2014 realiseerde Amber, na 8 jaar de beste huisvrouw te zijn geweest, dat ze meer uit het leven wilde halen. Zorgen dat Christian zijn topprestaties kon leveren was simpelweg niet voldoende. Ze besloot een cursus Spaans te gaan volgen en begon samen met Christian hun plannen voor de espressobar uit te werken. Na ruim een half jaar van hard werken openden ze begin maart de deuren van La Fabricá. 

Elke wielrenner heeft zijn vaste rituelen en attributen rondom een race. Voor Christian is dat de Aeropress. Toen hij in 2014 halsoverkop mee moest rijden in de Tour de France om zijn teamgenoot te vervangen, die een paar uur voor de start ernstig was gevallen, vergat hij in alle commotie zijn Aeropress. Zijn fans hebben toen via een twitteractie gezorgd voor vers gemalen koffie van mooie bonen en een Aeropress.

Christian won vorig jaar de derde prijs tijdens de Spaanse Aeropress kampioenschappen. 

La Fábrica
c/ de la Llebre 3
17004 – Girona
www.lafabrica.cc 

openingstijden:
maandag t/m zondag
van 9:00 tot 15:00 uur