Bonanza Coffee Roasters, Berlijn

Niet zo lang geleden zag ik het filmpje van Koefnoen, waarin Koefnoen het hippe alles wetende barista-typetje speelt. ’Berlijn is wel een beetje over zijn hoogtepunt heen’, krijgen we te horen en: ’het gaat om de bonen, niet om de grootte van het apparaat’. Zijn verheerlijking van de eerlijke pure koffie, ’terug naar de essentie van koffie’, en het warmhoudplaatje dat weer helemaal hot is, eindigt in een hilarische scene waarin hij een specialty coffee blind beoordeelt die tomatensoep uit een automaat blijkt te zijn.

Uitgedaagd door deze wijsheid vertrek ik eigenwijs naar Berlijn. Is Berlijn echt passé?

Dwalend door de straten van de hippe wijk Prentzlauer Berg, gelegen in het voormalige Oost-Berlijn, ontdek ik al snel de typische third wave koffiebar Bonanza. Aangetrokken door de vooruitgesnelde reputatie loop ik het kleine, knusse barretje binnen.

Bonanza Coffee Roasters specialiseert zich in het roosteren van koffie, maar heeft er een klein maar allesomvattend café naast. De enkele zitplaatsen zijn bezet, maar mijn oog valt op de twee Probat branders die een wezenlijk deel van de ruimte vullen. Hier wordt koffie met een grote K gezet. Hoewel de ruimte nauwelijks een handvol mensen kan herbergen, zie ik een flinke Spirit, een uitnodigende slow coffee bar, de twee robuuste Probats, een la Marzocco GS3, een Mazzer Kony, een Bunn filtermachine…

In - wat? -  12 vierkante meter?

Eén van de twee barista’s die vandaag aan het werk zijn lacht naar me. Niet zo gek; ik sta met grote ogen in het rond te draaien. Wat ik wil drinken. Tja. Last van keuzestress. Als ik aangeef geïnteresseerd te zijn in zijn filterkoffie, biedt hij direct twee kleine glaasjes aan. ’Proef maar…’, zegt hij relaxed. Ik neem de koffie’s aan en proef ze één voor één: Bolivia versus Kenia. Ze roosteren hier hun eigen bonen, dus de koffie is super vers. De Boliviaanse filterkoffie is rond en zoet, maar het is de Keniaan waar ik als een blok voor val. De fruitige koffie doet denken aan een aromatische thee en een klein zuurtje maakt deze Keniaan spannend en complex. Mijn liefde voor thee en koffie smelten samen in één klein glaasje slow coffee. En weet je waar dit heerlijks vandaan kwam, Koefnoen? Van een warmhoudplaatje! In Berlijn! Mijn reisgezel bestelt een cappuccino en krijgt een prachtige Ethiopië gezet op de zeer aanwezige Spirit (inderdaad Koefnoen, het gaat om de bonen, maar deze machine mag er zijn!).

Ik raak al snel in gesprek met de twee barista’s en zonder dat we het doorhebben, ontstaat er een rij achter me. Een rij van mensen die ook wil proeven. Van de espresso (Ethiopië of El Salvador La Divina) of de slow coffee bar (Bolivia of Kenia)…. Keuzes, keuzes.

Het is tijd om te gaan. Berlijn heeft vast nog meer verrassingen. Let’s check it out. Bij deze: wordt vervolgd!

 

Bonanza Coffee Roasters:
Openingstijden:
Maandag - Vrijdag:  8.30 - 19.00 uur
Zaterdag - Zondag 10.00 - 19.00 uur

Adres:
Oderberger Strasse 35
10435 Berlijn

Website:
www.bonanzacoffee.de