Amersfoort: Andere koffie bij Le Souq

Afgelopen weekend ging ik met twee vrienden een gezellig uit eten bij Amicitia Foodvillage. Enigszins onttrokken aan het zicht, gelegen in de ‘koopgoot’ van Amersfoort. De Foodvillage beslaat bijna de hele lengte van de koopgoot. De ruimte is gezellig ingericht met afwisselend lange tafels met banken en kleine tafels met stoelen. Tegen de achterwand zijn de keukenunits gerealiseerd, elke keuken onderscheidt zich door de eigen kleurstelling en inrichting. Het is leuk om te zien hoe de ene keuken strak en professioneel is ingericht terwijl de keuken ernaast een ratjetoe van planken met stapels verpakkingsmateriaal en potten en pannen is. 

Er is eenheid en rust gebracht door de uniforme strakke afwerking van de zwarte keukengevels waar horizontale houten latten tegenaan zijn gespijkerd. Tussen de tafels staan twee losse units waarin de barren zijn gevestigd.

Uit de keukens komen de heerlijkste geuren aanwaaien en we beginnen met een overheerlijke pizza naar Romeins recept. De bodem heeft twee dagen liggen rijzen, aldus de enthousiaste pizzabakker. De pizza is belegd met broccolisaus, venkelzaad, gehakt en kaas. Deze combinatie klinkt wat apart maar is echt te gek! Na een heerlijke portie wonton en quesadillas besluiten we dat het tijd is voor een tussentijdse koffie. 

We vragen de barman om een goed gezette espresso met een bijpassend biertje. De barman neemt de uitdaging gretig aan en schotelt ons een zeer geslaagde combinatie voor. Een Leffe Tripel met een mooie espresso (TikTak Organico, arabica en robusta uit Mexico, Peru en Tanzania). De cremalaag van de espresso is reebruin en heeft een prettige amandelgeur. De smaak is aangenaam; een subtiele medicinale bitter met een licht amandelzoetje. Dit combineerde prachtig met de Leffe tripel die zich kenmerkt door een frisse bitter en banaan-achtige zoetje.

We vervolgen onze maaltijd met Limburgse frieten en zuurvlees gevolgd door goddelijke handgemaakte verse tortellini gevuld met pompoen en overgoten met olijfolie en salie. Bij het kiezen van een dessert wordt mijn blik gegrepen door de zoete uitstalling van Le Souq; glazen stolpen met daaronder baklava, koekjes, bonbons en chocolade. Met het water in de mond loop ik dichterbij.

‘Goedenavond, wat mag het zijn?!’ komt er opgewekt achter de toonbank vandaan. Het is de stem van Fatima die samen met haar partner Issa deze Arabische keuken uitbaat. Als ik vertel dat ik iets lekkers voor bij de koffie zoek als dessert wijst ze mij op al het lekkers. ‘En ik kan ook Arabische koffie voor je maken’ voegt Fatima er enthousiast aan toe. ‘Arabische koffie?’ vraag ik geïnteresseerd. Fatima knikt ‘ik bedoel niet van die koffie met drap er in hoor’ lacht ze en ze begint te vertellen over de kruiden die ze gebruikt en dat het ongeveer een week duurt om voor te bereiden. 

Ik ben verkocht en bestel de Arabische koffie, het duurt ongeveer 6 minuten dus ze komt de koffie bij ons brengen. De koffie is heerlijk! Absoluut anders dan een espresso maar rijk van smaak en een perfecte afsluiter van de maaltijd. Fatima geeft ons het recept: Neem een kilo koffiebonen en maal ze op filtermaling. Doe de gemalen koffie in een (koffie)blik en voeg hier een aantal anijssterren, hele kruidnagelen, een schep kaneel, gemalen zwarte peper en nootmuskaat aan toe. Meng de ingrediënten en sluit het blik, laat 5 dagen rusten. Kook de koffie in een pannetje met melk en schenk door een koffiefilter in een glas. Serveer met melkschuim, kaneelpoeder en twee zakjes suiker. 

Adres:
Amicitia Food Village
Stadsring 154
Amersfoort
www.amicitiafoodvillage.nl 

Openingstijden:
dinsdag12:00 – 22:00 uur
woensdag12:00 – 22:00 uur
donderdag        12:00 – 23:00 uur
vrijdag12:00 – 23:00 uur
zaterdag12:00 – 23:00 uur
zondag12:00 – 22:00 uur

GESCHREVEN DOOR:

Pieke Abelman