14-12-2013 Singapore


Wat doe je als eerste wanneer je voor een opdracht naar een ander land of andere stad moet? Juist: kijken of er espressobars  of theeplekken zijn die de moeite waard lijken te bezoeken. Zo ook dit keer. Voor Givaudan, een aromafirma, naar Singapore. Een stadstaat die niet echt boven aan mijn lijstje staat.

Omdat je zelden de eerste koffie- en theegek bent die een land bezoekt, is navragen bij koffie- en theevrienden altijd een goed plan. Ik herinner dat Annemarie Tiemes (Senior Education Co-ordinator bij de SCAE) altijd erg enthousiast is over Singapore dus besluit ik haar te vragen of er plekken zijn die de moeite van het bezoeken waard zijn. Dit blijkt een schot in de roos. Annemarie weet niet alleen alle goede plekken maar heeft ook veel contacten die me rond kunnen leiden. Wat een luxe!

Omdat ik het weekend vrij ben heb ik dus twee dagen om rond te kijken. In een land zo groot als de Noordoostpolder moet dat lang genoeg zijn…of niet? Zaterdagochtend word ik bij mijn hotel afgehaald door Danny Peng, SCAE trainer in Singapore. Hij vindt het belangrijk dat ik eerst kennis maak met de oorspronkelijke koffiecultuur. We stappen een lokaal restaurantje binnen en bestellen Kopi O: sterke koffie met veel suiker. Het alternatief is Kopi: dezelfde koffie maar nu met gecondenseerde melk. Eerlijk is eerlijk: zolang je het niet met koffie vergelijkt, smaakt het niet eens zo gek!

Tijd voor eigentijdse koffie. We starten bij vrienden van Danny: Espresso Lab. De espresso is een Nicaragua en smaakt goed, maar kan niet in de schaduw staan van de Ethiopië Sidamo waar men een prachtige filterkoffie van maakt. De verlegen barista komt helemaal op dreef wanneer ik hem vraag waarom hij voor deze koffie gekozen heeft.

De volgende stop is Maison Ikkoku. Een prachtige industriële espressobar waar men mooie espresso’s uit de La Marzocco tovert. De Guatemala Antigua smaakt super! Het publiek bestaat vooral uit jonge mensen die zichtbaar genieten van de goede koffie.

Wanneer je door de metalen poort van Papa Palheta loopt, weet je niet wat je ziet: een vol terras met daarachter drie koffiebranders. Aan de bar vraag ik welke koffie men op de molen heeft. Het antwoord is wat verrassend: ’voor mensen met dit soort vragen hebben we een andere ruimte’. Even bekruipt me de gedachte dat ik op een pijnbank terecht kom, maar dat pakt gelukkig anders uit. In een kleine ruimte naast de bar bevindt zich een prachtige slow-coffee bar. Met veel aandacht en kennis wordt voor mijn neus een prachtige Costa Rica gezet. Nieuwsgierig vraag ik waarom er geen Afrikaanse koffie op het menu staat. Geschrokken kijkt de barista me aan: ’die zijn nu niet in het seizoen!’ Oeps, hoe kon ik het vragen!


De rest van het weekend bezoeken we nog meer espressobarretjes. Helaas blijkt een weekend te kort om alle plekken die er toe doen te bezoeken. Singapore is meer dan een paradijs voor shoppers gebleken. Goede koffie en thee en vooral veel restaurants waar foodies zich weken kunnen vermaken!

 

Espressolab:

Openingstijden:
Maandag - Vrijdag:  8.30 - 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 - 19.00 uur
Zon en feestdagen: gesloten

Adres:
13 Bali Lane, 189849

Website:
http://espressolabsingapore.blogspot.nl/p/our-location.html  

 

Maiso Ikkoku:

Openingstijden:
Maandag - Donderdag: 9.00 - 21.00 uur
Vrijdag en zaterdag: 9.00 - 23.00 uur
Zondag: 9.00 - 19.00 uur

Adres: 
10 Kandahar Street, 198885

Website:
http://www.maison-ikkoku.net

 

Papa Palheta:

Openingstijden:
Maandag: gesloten
Dinsdag - Vrijdag: 9.00 - 19.00 uur
Zaterdag en zondag: 9.00 - 22.00 uur 

Adres:
150 Tyrwhitt Road, 207563

Website:
http://www.papapalheta.com