Richard Schukkink
Richard Schukkink

Aangestoken door de koffiecultuur in Italië waar hij in die tijd veel voor zijn werk verbleef, kocht Richard als een van de eerste Nederlanders begin jaren negentig voor privégebruik een Kees van der Westen-espressomachine, een molen en een brander. Liefde voor en interesse in thee had hij al sinds zijn jeugd. Van reizen naar het buitenland nam hij groene bonen en bijzondere theeën mee naar huis. In zijn vrije tijd volgde hij koffiecursussen bij de SCAA en SCAE en bij Starbucks in Amerika en ging hij op theereizen naar Azië. Hij deed en doet er nog steeds alles aan om zoveel mogelijk te leren over productiemethodes, herkomstlanden en variëteiten. Want die kennis ontvangt hij het liefst direct van de bron, dus van de koffie- en theeboeren, de coöperaties, de handelaren, de branders tot aan de barman in Italië aan toe. 

Dankzij zijn achtergrond in de psychologie, weet Richard heel goed hoe mensen leren. Dat merk je tijdens zijn lessen en die kennis geeft hij ook door aan alle ITC Academy trainers. Het feit dat we bij ITC Academy niet alleen heel veel passie hebben voor het product, maar ook voor het overbrengen van die kennis, maakt ons onderscheidend ten opzichte van een koffiebrander of -bar. 

Tot Richards taken behoren het ontwikkelen van lesmateriaal en het vergaren van kennis om weer door te geven aan onze studenten. Uiteraard kun je Richard ook voor de klas aantreffen. Koffie en thee zijn dynamische producten die dagelijks nog veranderen, verbeteren en vernieuwen. Die ontwikkelingen wil hij zijn studenten graag laten zien en proeven. Ook is Richard consultant voor veel bedrijven in de branche en adviseert hij zelfs de origin!

Welk koffie- of theeland heeft Richard niet gezien? Hij is inmiddels de hele wereld overgevlogen om koffie- en theeplantages te bezoeken. Van de theelanden heeft Iran z’n hart gestolen en is hij bijzonder gecharmeerd van de mensen in Malawi. Een echte favoriet heeft hij niet, want China en Taiwan mogen zeker niet vergeten worden.
Voor koffie komt hij graag in Panama. Alhoewel hij Ethiopië ook echt fascinerend vindt.

Wat Richard zelf drinkt hangt helemaal af van waar hij op dat moment zin in heeft. Hij houdt meer van complexe, subtiele aroma’s in thee. Wat je kunt doen met het droge blad, het spelen met de variabelen en zo steeds weer een andere smaak naar voren halen intrigeert hem. Hij is dol op oolongs, maar vindt post-gefermenteerde thee ook geniaal.
Qua koffie is het lastig kiezen. Richard drinkt graag Ethiopische naturals of een Panamese Pacamara.


Naar smoelenboek