Mariëlla Erkens
Mariëlla Erkens

Mijn achtergrond is vrij divers en overwegend creatief. Ik ben opgeleid tot beeldend kunstenaar, een jaar of wat art director geweest en later ben ik kok geworden. Ik heb vier jaar mijn eigen restaurant gehad op een strand in Brazilië. Terug in Nederland ben ik als freelance kok en food styliste gaan werken. Nieuwe gerechten bedenken en uitproberen vind  ik het allerleukste aan mijn vak.

Een paar jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met thee van hoge kwaliteit tijdens een theeproeverij bij De Kweker. Daar serveerden ze er kleine hartige hapjes bij, die er geweldig goed bij pasten. Ik had tot dan toe geen idee van de mogelijkheden met thee aan tafel. Er ging een wereld voor me open: thee bleek net zo goed met gerechten samen te kunnen gaan als wijn!

Dan moet je uiteraard wel de juiste thee bij het eten kiezen, maar dat geldt voor wijn ook. En net als bij wijn is dat niet iets wat je zomaar even doet; daar komt flink wat studie en oefenen bij kijken. Dus ben ik me er in gaan verdiepen, eerst via zelfstudie en later bij de ITC Academy. Hoe meer ik er mee aan de slag ga, hoe duizelingwekkender de mogelijkheden blijken te zijn. Er zijn zo veel soorten thee, diverse manieren om die te zetten, talloze combinaties te bedenken, dat ik er de rest van mijn leven verwacht zoet mee te zullen zijn. Wat ik een heerlijk vooruitzicht vind trouwens.

Naast mijn experimenten in de keuken geef ik theeproeverijen, workshops, tea and foodpairing advies aan bedrijven en tea and foodpairing les, o.a. bij het ROC, Thee Connaisseur en ITC Academy.

In 2013 werd ik eerste tijdens de Dutch Tea Championship.


Naar smoelenboek