Hou contact!

GRATIS kennis, trends, tips en nieuws. 

Ongewassen koffie

26 februari 2017

Door Richard Schukkink

Wist je dat koffie eigenlijk niet meer is dan de pit van een vruchtje? Rijpe koffiebessen bevatten veel suiker en smaken dus zoet. Niet gek dat men in sommige landen het vruchtvlees van de bes droogt om er later heet water overheen te gieten voor een natuurlijke variant van Redbull. Het vruchtvlees is namelijk rijk aan cafeïne.

50 shades of Earl Grey

11 februari 2017

Door Richard Schukkink

De legende gaat dat Charles grey ‘de brenger’ is van Earl Grey thee. Een big thank you lijkt op zijn plaats, want Earl Grey is een van de meest gedronken theesoorten in het Westen. Maar weten we eigenlijk wat we drinken als we een kopje ‘earl’ bestellen?

Horecava 2017: Koffie, Thee & Cacao: van oogst tot bereiding

3 januari 2017

Het paviljoen Boon & Blad bestaat uit een kas waar de bezoeker in zes stappen wordt meegenomen in het hele proces van koffie: van het oogsten van de bes tot aan de presentatie en bereiding in de koffie & thee bar. International Tea & Coffee Academy verzorgt hier dagelijks meerdere workshops over koffie en thee.

Op ieder cuppingformulier staat de term ‘body’. Wat houdt die nu eigenlijk in?

23 december 2016

door Richard Schukkink

“Geef mij maar een koffie met een mooie volle body” hoor ik vaak van cursisten. Wanneer ik vervolgens vraag wat ze bedoelen met ‘body’, antwoorden ze meestal: “lekker sterk” of “koffie die lekker zoet en niet zuur is”. Toch is ‘body’ geen smaak, zoals zoet, zuur, bitter, zout en umami. Wat dan wel?

Horecava 2017

19 december 2016

Druk bezig met de voorbereidingen voor de Horecava 2017. In hal 12 geven we vier dagen lang workshops in onze eigen dependance, Boon & Blad. We houden je op de hoogte!

 

 

 

 

 

 

 

Zenuwen

3 november 2016

Door Dagmar Geerlings

De afgelopen weken heb ik jullie meegenomen in mijn voorbereidingen voor de Dutch Barista Championships (DBC). Inmiddels heb ik een fantastisch team bij elkaar verzameld, inclusief koffie. De tijd is nu om na te denken over mijn run en hoe ik die dag zelf het beste door kan komen.

 

Third Wave Coffee in Tokyo

15 oktober 2016

Door Deirdre Deprettere

Tokyo verrast je, verbluft je, neemt je mee terug in de tijd om je even later een kijkje in de toekomst te geven. Tokyo heeft alles wat je van een grote stad mag verwachten en meer. De bruisende stad is een mix van sushi en tempels, hello kitty en gothic meisjes.

 

Koffietour in Tokyo

15 oktober 2016

Door Deirdre Deprettere

Het is 12.00 uur in de middag en de zon staat hoog aan de hemel als de menigte zich als één grote massa door de populaire winkelstraat beweegt. Hier ligt één van Tokyo's populairste koffiebars.

Op avontuur naar de voorrondes van de Dutch Barista Championship 2017!

22 september 2016

Het vormen van een concept. Zoals beloofd neem ik jullie mee op avontuur naar de voorrondes van de DBC. Inmiddels zijn de inschrijvingen voor de kampioenschappen geopend en wordt het dus hoog tijd om een concept te ontwikkelen.

WORD JIJ DE DUTCH TEA CHAMPION 2017? BEREID JE VOOR!

9 september 2016

Het Dutch Tea Championship is het jaarlijks kampioenschap waar theeprofessionals en theeliefhebbers hun kennis en kunde op de proef stellen en het publiek laten kennismaken met de wondere wereld van thee. Het is meer dan een wedstrijd.

Een vrouwelijke Barista Kampioen!?

4 augustus 2016

Door Dagmar Geerlings

Net terug van de World Barista en Brewers Championships weet ik weer waarom ik graag in de koffie industrie werk. Een open community, waar iedereen elkaar helpt om samen het best mogelijke neer te zetten. Dit jaar zijn wij, als...

Oxidatie vs Fermentatie in thee

23 juni 2016

door Richard Schukkink

Wat is oxideren en wat is fermenteren? In de theeterminologie is het onderscheid niet altijd even duidelijk. Richard Schukkink onderwijst ons in het verschil.

Wat is groene thee?

9 mei 2016

door Richard Schukkink

Groene thee is thee van groene blaadjes die niet bruin of zwart gekleurd zijn. Zo simpel is het. Hoe je kunt voorkomen dat groene blaadjes bruin kleuren? 

Door de theeblaadjes na het plukken kort te verhitten voorkom je dat...

BREW RATIO

29 april 2016

door Richard Schukkink

Brew Ratio is de verhouding tussen de hoeveelheid gemalen droge koffie en de hoeveelheid water die je door de koffie laat lopen. Het principe is simpel: laat bij een espresso veel water door 18 gram koffie lopen en je krijgt een slappe bak.

Koffie- en theespots in Boedapest

7 maart 2016

door Richard Schukkink

Hongarije kent een lange koffiecultuur, die begon tijdens de bezetting door de Turken in de 16e eeuw. In de 18e eeuw waren er al meer dan 500 koffiehuizen in de stad. Boedapest kon zich in die tijd reeds meten met steden als Parijs en Wenen wanneer het ging om kunst, poëzie en koffie.

Wat is Cascara?

5 februari 2016

door Richard Schukkink

Poor man’s coffee of koffiebes-thee wordt cascara ook wel genoemd. Het is een infusie van de gedroogde schilletjes en vruchtvlees van de koffiebes.

Wat is zwarte thee?

18 januari 2016

door Richard Schukkink

Chinezen noemen onze zwarte thee rode thee, hong cha. Waarom? Zij benoemen de kleur van de thee in het kopje. Wij benoemen de kleur van de blaadjes.

Wat is koffie?

12 november 2015

door Richard Schukkink

Het mag dan niet het meest gedronken drankje ter wereld zijn, maar doordat er wereldwijd per dag twee en een kwart miljard kopjes koffie gedronken worden, is het na aardolie wel het economisch belangrijkste product ter wereld.

De temperatuur van theewater

7 september 2015

door Richard Schukkink

“Groene thee niet met kokend water opgieten want dan wordt hij bitter” hoor je steeds vaker. En terecht.

Koffie en thee in beweging

26 mei 2015

door Richard Schukkink

ITC Academy was ook dit jaar van de partij op The Amsterdam Coffee Festival. Wat een evenement! Boeiende stands, een leerzaam en speels programma in The Lab, goede koffie, thee en cacao en spannende wedstrijden.